Tips voor werkzoekenden

Het is belangrijk om een baan te vinden die bij je past. Het is van tevoren lastig om te weten wat voor jou de ideale baan is. Hier spelen verschillende factoren een rol in mee. Denk bijvoorbeeld aan salaris, het type werkzaamheden en of de baan past bij jouw persoonlijkheid. Op deze pagina zijn een aantal tips te lezen voor werkzoekenden.

 

Met tegenzin naar je werk

Best veel mensen gaan met tegenzin naar hun werk toe. Dit natuurlijk niet de bedoeling. Bij sommige wordt het zelfs zo erg dat ze er overspannen van raken en een burn-out krijgen. Heel veel punten kunnen hier een rol bij mee spelen. Bijvoorbeeld een vervelende baas, slechte werksfeer en een hoge werkdruk. Het kan ook zo zijn dat het werk dat je hebt niet goed aansluit bij jouw persoonlijkheid en de manier waarop je in het leven staat. Je kan dan met je werkgever op zoek gaan naar een oplossing maar het voorkomen is altijd beter.

 

Doe een beroepskeuzetest

Een belangrijke tip voor werkzoekenden is het maken van een beroepskeuzetest. Hiermee kan je kijken welke baan er goed aansluit bij je karakter. Je krijgt hierbij een aantal vragen waarmee je erachter kunt komen welk beroep en werkzaamheden die daarbij horen goed aansluiten op jouw persoonlijkheid. De vragen verschillen tussen erg specifieke vragen en sommige zijn wat meer algemeen. Je geeft hierbij aan of het je helemaal niet aanspreekt of dat het je juist heel erg aanspreekt.

 

Je eigen persoonlijkheidsprofiel

Aan het einde van de test komt er door middel van de antwoorden die je hebt gegeven een persoonlijkheidsprofiel. Je persoonlijkheidsprofiel in beeld hebben is een handige tip voor werkzoekenden. Er zijn verschillende categorieën waarin je ziet hoe hoog je scoort. De categorieën zijn ondernemend, onderzoekend, artistiek, conventioneel en mensgericht. De uitslag geeft een goed overzicht waar je jouw droombaan moet gaan zoeken. Er zit namelijk nog wel een verschil tussen een doener en juist iemand die graag achter een bureau werkt op kantoor. Ook al ben je niet op zoek naar werk dan nog is het leuk om een keer zo’n beroepskeuzetest te maken.

 

Meer weten?

Wil jij meer weten over waar je als werkzoekende aan moet denken wanneer je gaat solliciteren? Neem dan contact met ons op.