Werken in business consultancy; is dat iets voor mij?

Overweeg jij de dynamische wereld van business consultancy te betreden? Moet je doen! In iedere vacature voor de functie van business consultant wordt een hbo-opleiding of wo-studie gevraagd. Dit papiertje toont nu eenmaal aan dat je beschikt over het gewenste denkniveau en de schriftelijke en verbale competenties die cruciaal wordt geacht voor een dergelijke functie. De studierichting die hierbij past, zit in de bedrijfskundige hoek. Denk dan bijvoorbeeld aan: Organisatiewetenschappen, International Business and Management Studies en Bedrijfskunde.

Eerst even over het salaris van een business consultant…..

Je kunt in loondienst werk als business consultant, maar het is ook mogelijk als ondernemer te werken in het vak business consultancy. Een startende consultant mag rekenen op zo’n € 2500 per maand van zijn werkgever. Een ervaren adviseur met een goed gevuld CV verdient soms wel € 5000 per maand. Uit onderzoek blijkt dat succesvolle, zelfstandige consultants tot ongeveer € 100.000 per jaar kunnen verdienen. Wanneer je in loondienst werkt wordt je loon vaak aangevuld met secundaire arbeidsvoorwaarden. Werk je in business consultancy, dan bestaat deze voorwaarden vaak uit een auto, een telefoon, een laptop van de zaak en de mogelijkheid tot het volgen van opleidingen op het gebied van IT, veranderkunde en procesmanagement.

Voor wie werkt een business consultant?

Een business consultant is vaak in dienst van een consultancy-organisatie en wordt vanuit daar ingezet bij grote opdrachtgevers. Business consultancy gaat natuurlijk over het adviseren op het gebied van bedrijfskundige vraagstukken. Dit kan in ieder laag van de organisatie; op managementniveau of op operationeel niveau binnen een specifiek team of afdeling. Je kunt je voorstellen dat een onderneming met vijf werknemers minder behoefte en budget heeft om de operationele bedrijfsprocessen te versoepelen. Hoe groter en complexer het bedrijf, hoe groter de behoefte aan verbetering vaak.

Het is een trend dat grotere werkgevers zelf ook zelf business consultants in dienst hebben en deze niet alleen maar inhuren bij gespecialiseerde bureaus. Denk aan organisaties als Schiphol en Ziggo. Voor jou als business consultant is de constructie om het even omdat de aard van de werkzaamheden hetzelfde blijft. Je zult alleen merken dat je in vaste dienst minder snel aan tafel zit met CEO’s en managers dan wanneer je via detachering of op interim basis aan de slag gaat in de business consultancy.

Wat kan een business consultant als geen ander?

Nadat je als consultant een analyse hebt gemaakt en zicht hebt gekregen op de problematiek binnen de organisatie, is het van wezenlijk belang alle stakeholders aan tafel te krijgen. Ga je reeds bestaande processen optimaliseren? Wat heb je nodig van het MT en de werknemers? Hoe ziet de planning en de borging van jouw ideeën eruit? Dit ga je met zoveel mogelijk enthousiasme en overtuigingskracht overbrengen aan de managers van afdelingen als Finance, Legal, Marketing etc. Draagvlak creëren is jouw taak! Geloven de managers in jouw visie? Dan doet het hele bedrijf dat! Daarom is het van belang dat je in de voorbereidingsfase gesprekken op alle niveaus voert. Laat je voelsprieten hun werk doen, versta de kunst van echt luisteren en wees overtuigend! Dit zal bij iedere nieuwe klus weer een uitdaging zijn. Welkom in de wereld van business consultancy, nooit is een dag hetzelfde.