Hoe word je vrachtwagenchauffeur?

Vrachtwagens zie je overal ter wereld rijden. Het besturen van een vrachtwagen is natuurlijk heel anders dan het besturen van een gewone persoonsauto. Wil jij vrachtwagenchauffeur worden maar weet je niet precies hoe je dat wordt en wat je ervoor moet doen? Lees dan snel verder!

Vrachtwagenchauffeur worden 

Aan een normaal autorijbewijs heb je niet genoeg als je vrachtwagenchauffeur wil worden. Je moet dan eerst je rijbewijs C halen. Behalve dat moet je ook de Code 95 halen. Als je aan de slag wil als professioneel vrachtwagenchauffeur heb je dit namelijk nodig. Zonder je gewone autorijbewijs (rijbewijs B) kun je niet beginnen aan je rijbewijs C. Zodra je je rijbewijs C hebt gehaald en je Code 95 binnen hebt kan je er ook nog voor kiezen om je rijbewijs CE te gaan halen.

Het verschil in rijbewijzen 

Rijbewijs B is een normaal autorijbewijs. Maar wat is het verschil tussen een rijbewijs C en CE? Het grootste verschil zit hem vooral in de lengte en het gewicht van het voertuig dat je mag besturen. Met rijbewijs C is het toegestaan om met een voertuig te rijden met een maximumgewicht hoger dan 3500 kg. Er mag hier achter een aanhangwagen vast gemaakt worden met een maximumgewicht van 750 kg. Met rijbewijs CE mag er ook gereden worden met een voertuig met een maximumgewicht hoger dan 3500 kg. Het maximumgewicht van de aanhangwagen die gekoppeld wordt aan het voertuig mag hier wel meer wegen dan 750 kg.

Waar vind ik een opleiding?

In bijna elke stad in Nederland kun jij een opleiding volgen waarmee je vrachtwagenchauffeur kan worden. Er is bijna altijd wel een opleidingslocatie in jouw buurt aangezien de verschillende rij-opleiders goed over Nederland verdeeld zijn. 

Wat je doet als vrachtwagenchauffeur

Er komen best wat zaken kijken als je vrachtwagenchauffeur wil worden. Het is meer dan alleen maar goederen vervoeren van het ene punt naar het volgende punt. Je bent ook verantwoordelijk voor om je vracht veilig te laden en te lossen, techniek controleren, je vrachtwagen schoonmaken, je administratie bijhouden en je moet natuurlijk positief overkomen bij de klant waar je langs gaat.