Tips voor werkgevers

Het is voor een werkgever lastig om de beste kandidaat te kiezen voor je vacatures. Het is heel fijn als je veel reacties krijgt op een vacature maar zie dan maar eens de beste uit al die sollicitanten te kiezen. Op deze pagina lees je tips waardoor je makkelijker de beste kandidaat kan uitkiezen voor een sollicitatiegesprek.

 

Kritisch zijn

Het is verstandig om vooraf een lijstje te hebben met eisen waar jouw kandidaat minimaal aan moet voldoen. Hierdoor kun je al eenvoudiger een selectie maken en filter je de sollicitanten eruit die er niet aan voldoen. Je kunt ze dan mailen en afwijzen waardoor dit een hoop tijd en moeite bespaart. Je kan bij het plaatsen van de vacature ook al een paar voorselectie vragen toevoegen waardoor sollicitanten die hier niet aan voldoen direct worden afgewezen. Dit bespaart een hoop onnodig leeswerk.

 

De stoplichtmethode gebruiken

Een belangrijke tip voor werkgevers is de stoplichtmethode. De stoplichtmethode kun je gebruiken bij het sorteren en selecteren van sollicitatiebrieven. Brieven die interessant zijn leg je op de groene stapel, brieven die direct zijn afgewezen kunnen op de rode stapel en de twijfelgevalletjes leg je op de oranje stapel. Bij de oranje stapel kun je later nog kijken wat je daar over beslist.

 

Collega’s erbij betrekken

Een goede tip voor werkgevers is om collega’s te betrekken bij het sollicitatieproces. Vooral de medewerkers die veel zullen gaan samenwerken en dichtbij komen te staan bij de toekomstige werknemer. Je kunt aan hun vragen wat zij belangrijk vinden bij een sollicitant en dit meenemen in de vacaturetekst.

 

Referenties natrekken

Veel kandidaten geven een referentie op, een tip voor werkgevers is om deze altijd even na te trekken. Ervaren recruiters geven aan dat je hier veel waarde uit kan halen. Je kan hierdoor gemakkelijk zien hoe bijvoorbeeld voorgaande werkgevers de samenwerking met jouw toekomstige medewerker hebben ervaren. Het is wel belangrijk dat je begrijpt dat referenties natrekken wat anders is dan dat je iemand gaat opzoeken op Facebook of Google. Een sollicitatieproces kost uiteindelijk best wat tijd, gun jezelf die tijd dan ook en neem geen overhaaste beslissingen.

 

Meer weten?

Wil jij meer weten over waar je als werkgever aan moet denken wanneer je een vacature online zet? Neem dan contact met ons op.