Werken in de civiele techniek? Dit moet je weten

In de civiele techniek kun je eigenlijk altijd rekenen op een baanzekerheid. Er is namelijk een behoorlijk personeel tekort in de techniek en daarom veel openstaande vacatures civiele techniek. Het voordeel hiervan is dat als je ervoor kiest om een opleiding te volgen in dit vakgebied, je een ruime keuze hebt met het kiezen van een baan. Benieuwd wat je allemaal moet weten als je wil werken in de civiele techniek? Lees dan verder!

Wat is civiele techniek

Civiele techniek houdt zich bezig met het onderhouden, ontwerpen en realiseren van voorwerpen die aan de grond vastzitten. Hierbij kun je denken aan gebouwen, spoorwegen, bruggen en constructies die zich bezighouden met het sturen van kanalen en rivieren. Er zijn natuurlijk nog een heleboel voorbeelden met objecten die met civiele techniek tot stand komen. Dit is ook de reden dat er op veel verschillende manieren gewerkt kan worden in deze sector. 

Erg veelzijdig 

Civiele techniek is eigenlijk een erg veelzijdig vakgebied. Hierboven werd al genoemd waar het zich mee bezig houdt. De bereikbaarheid en mobiliteit van bedrijven en mensen wordt door civiele techniek extra bevorderd. Er wordt hierbij rekening gehouden met een heleboel aspecten zoals overstromingen, trillingen, lawaai en overlast van afgesloten wegen. Om het project ondanks deze overlast toch goed door te laten lopen is een hele uitdaging.

Wat hoort er allemaal bij civiele techniek?

Een aantal werkvelden en werkzaamheden die bij civiele techniek horen zijn waterbeheer, hydrologie, verkeersbouwkunde, wegenbouwkunde, riolering, beton- en staalconstructies. Een erg actueel onderdeel van het vakgebied is hydrologie. Hierbij wordt gekeken naar het water op en onder de grond en in de atmosfeer. Hier kun je denken aan de stromingen, het oppervlaktewater en de stand van grondwater. 

Werken in de civiele techniek 

Je kunt veel kanten op in de civiele techniek. Als je graag met je handen werkt of juist samen werkt of juist wil schakelen tussen bedrijven en overheden, dan is er altijd wel een baantje binnen de civiele techniek dat bij jou past. Er zijn veel verschillende scholen die de opleiding civiele techniek aanbieden. Hierdoor vind je altijd wel een school en opleiding bij jou in de buurt.